Νόμοι - Διατάξεις

 ΠΟΛ | 08 07

 Εγκύκλιοι | 08 07

 Αποφάσεις | 08 07

 Νόμοι | 08 07

 Οδηγίες | 08 07

Κωδικοποίηση

 Βιβλίων & Στοιχείων

 Φορολογία Εισοδήματος

 Φ.Π.Α.

Εύρεση Εργασίας

 Ψάχνω Εργασία

 Προσφέρω Εργασία

 Προσωπικό

 Θέσεις Εργασίας

Ετοιμάζουν νέα περαίωση για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Εκτύπωση Θέματος  Αποστολή σε email 
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ετοιμάζουν νέα περαίωση για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ετοιμάζουν νέα περαίωση για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Σχέδιο για αναβίωση της ρύθμισης περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 φέρεται να συζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να αντλήσει πρόσθετα έσοδα και να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού που μέχρι στιγμής φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει κατατεθεί πρόταση από υπηρεσιακά στελέχη, με την οποία δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε περίπου 200.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση να υπαχθούν σε αυτήν προκειμένου να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις τους.

Αν και η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις τύπου περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν «φωνές» που θέλουν να τεθεί η πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού η τελευταία ρύθμιση απέφερε στα ταμεία του δημοσίου το ποσόν των 2,25 δισ. ευρώ. Αλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, «υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν παλιούς φόρους . Μπορούμε να βεβαιώσουμε σημαντικούς φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου από ανέλεγκτες υποθέσεις».

Προθεσμία 5 ημερών
Σύμφωνα με την πρόταση, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα «περαίωση ή έλεγχος». Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εφορίες, θα καλούν τους επιτηδευματίες να αποδεχθούν εντός προθεσμίας 5 ημερών το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009. Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφεται το σύνολο της οφειλής για την περαίωση κάθε οικονομικού έτους, το κατά οικονομικό έτος προοδευτικό άθροισμα των επιμέρους οφειλών, καθώς και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονομικά έτη.

Όσοι δεν αποδεχθούν το εκκαθαριστικό τους περιμένει τακτικός φορολογικός έλεγχος. Σε περίπτωση αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος, το σύνολο της οφειλής θα βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ στο όνομα του υπόχρεου, ο οποίος θα καλείται να πληρώσει άμεσα ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας οφειλής. Τα υπόλοιπα προς καταβολή ποσά φόρου που αφορούν τις ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις του επιτηδευματία, θα καταβάλλονται από 6 έως 24 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Ελεγχοι-εξπρές σε Α.Ε. και ΕΠΕ με 10 κριτήρια
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει τακτικούς ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες και με την εφαρμογή 10 κριτηρίων σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται και οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει το φορολογικό έλεγχο των ανώνυμων εταιρειών και ΕΠΕ και χορηγούν φορολογικά πιστοποιητικά. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διαπιστωθεί αν οι νόμιμοι ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία της Εκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης... κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τροποποιείται παλαιότερη εγκύκλιος και δίνεται η δυνατότητα στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να διενεργούν τακτικούς ελέγχους - εξπρές σε πρόσθετο αριθμό ανωνύμων εταιρειών και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.

Πρόκειται για έλεγχους που θα γίνονται απευθείας από τις εφορίες και ανεξάρτητα από τους υποχρεωτικούς έλεγχους που πρέπει να αναθέτουν οι ανώνυμες επιχειρήσεις -από μόνες τους- σε ιδιωτικές εταιρείες για την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού. Οι τακτικοί έλεγχοι - εξπρές θα γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδικότερα θα λαμβάνονται υπόψη:

1. Η λήψη ή έκδοση πλαστών - εικονικών φορολογικών στοιχείων.

2. Συναλλαγές με ανύπαρκτες φορολογικά εταιρείες.

3. Προϊόντα ή συναλλαγές που υπερτιμολογήθηκαν.

4. Στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εξωτερική πληροφόρηση ή επεξεργασία δεδομένων.

5. Μη έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από τους ιδιώτες ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

6. Αναφορά από τους νόμιμους ελεγκτές ότι δεν τους χορηγήθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες για το φορολογικό έλεγχο.

7. Περιπτώσεις ελέγχων εταιρειών κατά τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία για παράβαση των διατάξεων από του νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

8. Άσκηση δίωξης μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

9. Συγκέντρωση του ελέγχου σε ποσοστό πάνω από εβδομήντα τοις εκατό (70%) του κλάδου από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο.

10. Ευρήματα του ποιοτικού ελέγχου.

www.imerisia.gr
Δείτε επίσης τις σχετικές σελίδες...
 Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go 
 
 Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go 
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα  Κορυφή σελίδας

Είσοδος Μελών

Χρήστης
Κωδικός

Εγγραφή Μελών

Δοκιμάστε δωρεάν τις υπηρεσίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικονομολόγων

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα μας, δώστε ένα email

Economist LawBank

Live αναζήτηση νομοθετικών διατάξεων. Δώστε στo πεδίo τον κωδικό του ΝΟΜΟΥ/ΠΟΛ. Το μέγεθος της λίστας θα προσαρμοστεί αυτόματα. Το πεδίο αναγνωρίζει μόνο αριθμούς.

ΝΟΜΟΣ/ΠΟΛ

 Δώστε αριθμό ΝΟΜΟΥ/ΠΟΛ

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

  Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! Level Triple-A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0