Κοινοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, από το Εθνικό Τυπογραφείο ο Νόμος 3888/2010 (ΦΕΚ 175 Α/30.9.2010) με θέμα "Εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, διατάξεις για την αποτελεσματική τιμωρία της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος πήρε αριθμό ΦΕΚ αμέσως μετά την ψήφισή του. Παρόλα αυτά, ενστάσεις σε καίρια σημεία του νομοσχεδίου διατύπωσε και η διεύθυνση επιστημονικών μελετών της Βουλής. Συγκεκριμένα στο κείμενο του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Η διαδικασία της περαίωσης θα πρέπει να εξετάζεται υπό το φως της, συνταγματικά κατοχυρωμένης, αρχής της ισότητας έναντι των συνεπών φορολογούμενων.
ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3888/2010 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ
2. Το ελεγκτικό φορολογικό σύστημα εμφανίζει σημαντικές στρεβλώσεις, όπως η μακρόχρονη παραγραφή των φορολογικών απαιτήσεων (από δέκα έως και δεκαπέντε έτη), ασυνήθης στα δίκαια των άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε. (όπου συχνά προβλέπεται τριετής παραγραφή), και η επικρατούσα αντίληψη ότι, όποια φορολογική δήλωση δεν ελεγχθεί, τελεί σε «εκκρεμότητα», ενώ θα έπρεπε να θεωρείται ότι ο έλεγχος δεν ασκείται επί του συνόλου των δηλώσεων υποχρεωτικώς προκειμένου αυτές να «κλείσουν», αλλά δειγματοληπτικώς.
Όσο τα δεδομένα αυτά δεν αναθεωρούνται, όσο δηλαδή δεν υιοθετείται σύντομη παραγραφή και δειγματοληπτικός έλεγχος των δηλώσεων, με τη θεώρηση ως περαιωμένων όσων δεν υπάγονται στον δειγματοληπτικό έλεγχο, η υιοθέτηση μέτρων αντικειμενικής περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων δεν είναι αδικαιολόγητη, πολύ περισσότερο υπό την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
3. Δεν προκύπτει ούτε από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ούτε από την κοινή πείρα σε ποια αντικειμενικά κριτήρια ή λόγους δημόσιου συμφέροντος θεμελιώνεται η εξαίρεση από τη διαδικασία της περαίωσης των «επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών», καθώς και «επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία». Επίσης δεν προκύπτει ο λόγος για τον οποίον εξαιρούνται αποκλειστικώς εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α., αλλά όχι και εταιρείες με μετοχές εισηγμένες σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης ή σε αλλοδαπή οργανωμένη αγορά.
4. Η επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών, ενδεχομένως να βρίσκεται σε μη αρμονία με την αρχή της ισότητας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ανά χρήση, προκειμένου να κλείσουν τα βιβλία τους.
5. Η έκδοση συμπληρωματικού εκκαθαριστικού σημειώματος περαίωσης που δίνει την ευχέρεια στις φορολογικές αρχές να προβούν σε έλεγχο και καταλογισμό φόρου, ακόμη και μετά την αποδοχή από τον επιτηδευματία του αρχικού εκκαθαριστικού, φαίνεται επί της ουσίας να αναιρεί την ευχέρεια που παρέχεται στους επιτηδευματίες για καταστροφή των βιβλίων και στοιχείων τους των χρήσεων μέχρι και το 2005 μετά την αποδοχή του αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος και εξόφληση της σχετικής οφειλής.
6. Ένα ακόμα ζήτημα που ανακύπτει είναι ο προβληματισμός για τη συμβατότητα της περαίωσης του ΦΠΑ, ο οποίος επιβάλλεται με βάση κοινοτικής νομοθεσίας.
7. Στη διάταξη που αφορά την ειδική ρύθμιση για τους εκδότες και λήπτες εικονικών στοιχείων σημειώνεται το «κενό» που έχει να κάνει με την απόδοση του ΦΠΑ.
8. Το άμεσο «λουκέτο» για 48 ώρες των επιχειρήσεων φαίνεται να θίγει και το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, δεδομένου ότι, λόγω ακριβώς της άμεσης επιβολής της, δεν φαίνεται να παρέχεται πρακτικώς η δυνατότητα άσκησης προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου (όπως επίσης και αίτησης αναστολής) κατά της πράξης των ελεγκτικών οργάνων με την οποία επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης.
Πηγή: Ημερησία
|