Νόμοι - Διατάξεις

 ΠΟΛ | 08 07

 Εγκύκλιοι | 08 07

 Αποφάσεις | 08 07

 Νόμοι | 08 07

 Οδηγίες | 08 07

Κωδικοποίηση

 Βιβλίων & Στοιχείων

 Φορολογία Εισοδήματος

 Φ.Π.Α.

Εύρεση Εργασίας

 Ψάχνω Εργασία

 Προσφέρω Εργασία

 Προσωπικό

 Θέσεις Εργασίας

Επείγουσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου

Εκτύπωση Θέματος  Αποστολή σε email 

Επείγουσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης

Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει επείγουσες αποφάσεις  για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός τόσο χθες όσο και σήμερα δίνουμε μία τεράστια μάχη ενάντια στην ιστορικά χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα, με ένα έλλειμμα που το 2009 έφτασε τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, με ένα χρέος περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ, με ένα κρατικό μηχανισμό του οποίο ο έλεγχος των δαπανών και η είσπραξη των εσόδων, βασίζεται κυρίως στο φιλότιμο και στη συνείδηση ενός αριθμού ανθρώπων.

Δίνουμε μάχη ενάντια στο τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας. Της χώρας μας που στα μάτια των πιστωτών της όχι μόνο δεν καταφέρνει να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά της, αλλά μέχρι πολύ πρόσφατα έκρυβε το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι μια τεράστια προσπάθεια ενάντια στη διεθνή συγκυρία, στη χρηματοπιστωτική κρίση και στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η μαζική προσφυγή σε δανεισμό όλων των χωρών της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται πιο φερέγγυοι δανειζόμενοι από την Ελλάδα.

Οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών της κυβέρνησης εδώ και 5 μήνες για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που της κληροδότησε η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να βγάλει τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για την ανάταξη και την ανασυγκρότηση της οικονομίας έχουμε ήδη λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες και μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής βαρών στη συλλογική προσπάθεια:

·         Από τον Οκτώβριο του 2009 και παρά τις οικονομικές συνθήκες αυξήθηκαν οι αγροτικές συντάξεις κατά 30 ευρώ και προβλέφθηκε η αύξηση της επιστροφής τους ΦΠΑ στους αγρότες,

·         Προβλέφθηκε, νομοθετήθηκε και χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης σε 2,5 εκ. συμπολίτες μας – η δεύτερη δόση θα δοθεί κανονικά,

·         Αυξήθηκαν σημαντικά οι δαπάνες για το ΠΔΕ και για την εκπαίδευση,

·         Προβλέφθηκε, νομοθετήθηκε και έχει αρχίσει να εισπράττεται η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις πιο μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις – τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν περίπου 700 εκ. ευρώ και έως το τέλος του έτους θα έχει εισπραχθεί συνολικά από αυτές περίπου 1 δις ευρώ,

·         Νομοθετήθηκε και θα εισπραχθεί μέσα στο έτος έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η οποία προβλέπεται σε περίπου 200 εκ. ευρώ – ενώ από το 2010 θα εφαρμοστεί προοδευτικός φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας που για τις πολύ μεγάλες περιουσίες θα έχει συντελεστή 10 φορές μεγαλύτερο από το σημερινό ΕΤΑΚ, και μηδενικό συντελεστή για μικρές περιουσίες που σήμερα φορολογούνται.

Παράλληλα έχουμε προχωρήσει στην προετοιμασία και στην υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε το φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρούμε πρώτα από όλα να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη στη φορολόγηση των εισοδημάτων και των περιουσιών, με ουσιαστικές παρεμβάσεις αναδιανομής:

·        Μείωση του φορολογικού βάρους στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

·        Αύξηση φόρου στα υψηλά εισοδήματα και στους μεγαλομετόχους.

Έχουμε ήδη ανακοινώσει τις βασικές κατευθύνσεις, που προέκυψαν από το διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και με τους πολίτες.

Στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει υπάρχουν μια σειρά από μέτρα

·         για τον εντοπισμό, του φανερού σε όλους εκτός από το φορολογικό σύστημα, πλούτου,

·         για τον εντοπισμό φορολογητέας ύλης και εισοδημάτων μέσω του καθολικού πόθεν έσχες και της εφαρμογής τεκμηρίων διαβίωσης,

·         για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με παρεμβάσεις όπως τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τους περιορισμούς στις συναλλαγές με μετρητά, τη συμβολή των ίδιων των πολιτών μέσω των αποδείξεων, αλλά και σοβαρές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την ουσιαστική αξιοποίηση της πληροφορίας που υπάρχει και αυξάνεται στο φορολογικό σύστημα για διασταυρώσεις στοιχείων, την αυστηροποίηση των ποινών και την επιβράβευση της συμμόρφωσης,

·         για την φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε off-shore εταιρίες, για την ανίχνευση εισοδημάτων και περιουσιών που κρύβονται πίσω από αυτές τις εταιρίες,

·         για την φορολόγηση της εκκλησίας όχι μόνο των ακινήτων με υψηλότερους συντελεστές, αλλά και των εισοδημάτων που προέρχονται από την αξιοποίησή τους και σήμερα δεν φορολογούνται.

Στο σκέλος των δαπανών, η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη σειρά παρεμβάσεων που έχουν στόχο τον περιορισμό της σπατάλης, την ενίσχυση της διαφάνειας και το σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

·         στήνονται σχεδόν από το μηδέν μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών με τη συνεργασία όλων των υπουργείων, μέσα από μηνιαίους ελέγχους από διμερείς ομάδες εργασίες,

·         απελευθερώνονται πλέον σε μηνιαία βάση τα κονδύλια του προϋπολογισμού ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος και επανεκτίμηση των αναγκών για δαπάνες,

·         προχωρούν τα έργα μηχανοργάνωσης ώστε να είναι σε θέση τόσο το υπουργείο οικονομικών όσο και ο κάθε πολίτης να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού,

·         συγκεντρώνονται τα στοιχεία και καταχωρούνται σε μια ενιαία βάση δεδομένων για όλους τους μισθούς που χορηγούνται στο δημόσιο.

Όμως, όπως εξηγήσαμε, δίνουμε παράλληλα μια μάχη ενάντια στον χρόνο  – στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτει η χώρα μας για να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε να νοικοκυρέψουμε το κράτος μας, να μειώσουμε τις σπατάλες, να εισπράξουμε τα έσοδά μας, να δείξουμε με αριθμούς τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και να αποδείξουμε ότι προχωράμε.

Δίνουμε μία μάχη με το χρόνο για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες.

Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα που είναι δύσκολα για πολύ κόσμο. Επιλέγουμε όμως να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτών σήμερα, πριν οι συνθήκες δανεισμού, μας τα επιβάλλουν.

Με τις σημερινές αποφάσεις απαντάμε στην κατεπείγουσα ανάγκη της χώρας μας να σταθεί στα πόδια της, να μπορέσει να δανειστεί για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του δημοσίου, να καλύψει τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Να μην καταρρεύσει η οικονομία μας.

Το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων και μέτρα περαιτέρω μείωσης των δαπανών μέσα από την εισοδηματική πολιτική.

Περιλαμβάνει όμως και μέτρα εξορθολογισμού, διόρθωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από δράσεις και σχέδια νόμου που θα κατατεθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Περιλαμβάνεται η εισοδηματική πολιτική που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση μαζί με επιπρόσθετα μέτρα. Η συνολική δημοσιονομική επίπτωση αυτών των επιπρόσθετων μέτρων είναι 4,8 δις ή 2% του ΑΕΠ, και αντλούνται ισόποσα από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.

Άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εσόδων

Συγκεκριμένα, τα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων καλύπτουν 2,4 δις Ευρώ του αναμενόμενου δημοσιονομικού οφέλους με μέτρα όπως:

·         Την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ οι οποίοι διαμορφώνονται από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21% - δεν μεταβάλλεται η έκπτωση που θα εξακολουθεί να ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου. Έσοδα 1,3 δις Ευρώ ή 0,55% ΑΕΠ.

·         Την περαιτέρω αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης με έσοδα 1,1 δις Ευρώ ή 0,45% ΑΕΠ.

ü    Στα καύσιμα κατά 8 λεπτά στη βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης – το πετρέλαιο θέρμανσης δεν αυξάνεται

ü    Στα τσιγάρα από το 63% στο 65% - η επιβάρυνση για τα φθηνά τσιγάρα θα είναι χαμηλότερη από ό,τι στα ακριβά

ü    Στο αλκοόλ κατά 20%

·         Καταργείται η απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας και η χώρα προσαρμόζεται στην κοινοτική υποχρέωση για εφαρμογή ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα (ο οποίος ορίζεται σε 2,5 ευρώ/MWh στο εργοστασιακό και 5 ευρώ/MWh στο οικιακό) – από την υποχρέωση εξαιρείται η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

·         Εισάγονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας που απευθύνονται σε καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα όπως αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ (τιμή αγοράς 35.000 Ευρώ), σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.

Εισοδηματική πολιτική

Τα άμεσα μέτρα περιστολής των δαπανών καλύπτουν το υπόλοιπο 50% του δημοσιονομικού οφέλους του έκτακτου πακέτου για τη διάσωση της οικονομίας.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η εισοδηματική πολιτική για το έτος 2010 που προβλέπει τα εξής:

·         Τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας περικόπτονται κατά 30%.

·         Περικοπή κατά συνολικά 12% (2% επιπλέον του 10% το οποίο είχε ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής) των πάσης φύσεως επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, του δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπολοίπων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, ενώ το επίδομα για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 20%.

Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και εκείνα τα επιδόματα που σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας.

·         Μειώνονται οριζόντια κατά 7% οι αποδοχές, αποζημιώσεις και επιδόματα πάσης φύσεως των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και των αιρετών οργάνων ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, των διοικητών, των υποδιοικητών των προέδρων και των αντιπροέδρων και των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των προαναφερόμενων ΝΠΙΔ.

·         Η εισοδηματική πολιτική εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας – ο οποίος ζήτησε να συμβάλλει στην προσπάθεια για τη διάσωση της οικονομίας – και φυσικά του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, των Υπουργών και των Υφυπουργών, αλλά και στις αμοιβές των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των υπουργείων.

Συντάξεις

·         Για τις συντάξεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δεν επηρεάζονται τα επιδόματα άδειας και εορτών, αλλά δεν χορηγείται αύξηση.

·         Επιπλέον, στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10%, ενώ οι διοικήσεις του αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Η μείωση δαπανών από τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα και αφορούν εισοδήματα και συντάξεις ισοδυναμεί με 1,7 δις Ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Άλλα άμεσες πρωτοβουλίες για τη μείωση των δαπανών

·         Περιορίζεται κατά 5% (500 εκ. ευρώ) το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκ. ευρώ το μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον μειώνονται κατά 100 εκ. ευρώ οι πιστώσεις για νέα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. (Τα μέτρα αφορούν πιστώσεις του προϋπολογισμού και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο)

Η συνολική σχετική μείωση δαπανών ισοδυναμεί με 700 εκ. Ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.

Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα των συνθηκών, το σύνολο των ρυθμίσεων αυτών έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο με τίτλο «Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» που κατατέθηκε ήδη με τη λήξη των εργασιών του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ψηφισθεί του επείγοντος μέχρι την Παρασκευή.

Παρεμβάσεις εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών

Πέρα από τα άμεσα μέτρα για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας, στο ίδιο σχέδιο νόμου υλοποιούνται εξαγγελίες για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών όπως:

·         Καταργούνται οι αμειβόμενες επιτροπές στο δημόσιο, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου,

·         Γίνεται περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των μελών των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ελέγχονται από το δημόσιο,

·         Μπαίνει πλαφόν πολύ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα,

·         Απαγορεύεται η χορήγηση μπόνους σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο,

·         Μπαίνει τάξη στις υπερωριακές αμοιβές (μείωση 30%) και στις δαπάνες για μετακινήσεις,

·         Εισάγονται ποσοτικοί κανόνες στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως αναστολή των προσλήψεων το 2010 εκτός από την παιδεία, την υγεία και τα σώματα ασφαλείας και εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις από το 2011 – ενώ εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη διεξαχθεί.

Μέτρα συνεισφοράς και συμβολής στην οικονομία

Με το ίδιο σχέδιο νόμου:

·         Ορίζεται η καταβολή εφάπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000 ευρώ. Το ύψος της εισφοράς ορίζεται σε 1%.

·         Εντάσσονται τα μέτρα για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20%, που μεταξύ άλλων συνεισφέρει και στη μείωση των δαπανών για φάρμακα στα ασφαλιστικά ταμεία,

·         Για την ενίσχυση της απασχόλησης συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση η οποία υλοποιεί τη δέσμευση της κυβέρνησης για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων κυρίως ανέργων ώστε να βρουν εργασία.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι κάθε έσοδο που θα προκύψει από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ, αλλά και τη χορήγηση αδειών για τυχερά παίγνια θα διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης. Τα έσοδα αυτά υπολογίζονται για το 2010 σε 400 εκ. Ευρώ περίπου.

Πέραν αυτών των μέτρων για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης θα ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα που θα ισχύσουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

·         Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshoreεταιριών σε 15%.

·         Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στη φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000 Ευρώ.

·         Προσωρινά και για την επόμενη τριετία αύξηση  του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκ. Ευρώ με συντελεστή 2%.

·         Επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης το οποίο η ΝΔ είχε ουσιαστικά καταργήσει (είχε μειωθεί στο 0,1%).

Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή

Οι σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης εντάσσονται στο πλαίσιο όλων των πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει για την ανάπτυξη και τη συνοχή, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και για την διάνοιξη νέων δρόμων ανάπτυξης με την πράσινη ανάπτυξη.

Σύντομα θα παρουσιάσουμε νέες πρωτοβουλίες που αφορούν τον τουρισμό, το ΕΣΠΑ, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Η μάχη με τον χρόνο θα είναι σκληρή, όμως δουλεύουμε και θα τα καταφέρουμε. Οι μέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ κρίσιμοι όχι μόνο για να πείσουμε ή να αποδείξουμε στους πιστωτές μας και στους διεθνείς εταίρους μας ότι αυτή η οικονομία μπορεί να τα καταφέρει, και θα τα καταφέρει να ξεπεράσει τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα, αλλά κυρίως, πρώτα από όλα και πάνω όλα να δείξει στους πολίτες ότι ο αγώνας αξίζει, ότι αυτό που ζητάμε σήμερα είναι μια αναγκαιότητα για τη διάσωση της χώρας, μίας χώρας και μιας οικονομίας που θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε σε μια νέα καλύτερη πορεία.

Δείτε επίσης τις σχετικές σελίδες...
 Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go 
 
 Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go 
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα  Κορυφή σελίδας

Είσοδος Μελών

Χρήστης
Κωδικός

Εγγραφή Μελών

Δοκιμάστε δωρεάν τις υπηρεσίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικονομολόγων

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα μας, δώστε ένα email

Economist LawBank

Live αναζήτηση νομοθετικών διατάξεων. Δώστε στo πεδίo τον κωδικό του ΝΟΜΟΥ/ΠΟΛ. Το μέγεθος της λίστας θα προσαρμοστεί αυτόματα. Το πεδίο αναγνωρίζει μόνο αριθμούς.

ΝΟΜΟΣ/ΠΟΛ

 Δώστε αριθμό ΝΟΜΟΥ/ΠΟΛ

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

  Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! Level Triple-A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0