Νόμοι - Διατάξεις

 ΠΟΛ | 08 07

 Εγκύκλιοι | 08 07

 Αποφάσεις | 08 07

 Νόμοι | 08 07

 Οδηγίες | 08 07

Κωδικοποίηση

 Βιβλίων & Στοιχείων

 Φορολογία Εισοδήματος

 Φ.Π.Α.

Εύρεση Εργασίας

 Ψάχνω Εργασία

 Προσφέρω Εργασία

 Προσωπικό

 Θέσεις Εργασίας

Προβληματισμοί επί του νομοσχεδίου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Εκτύπωση Θέματος  Αποστολή σε email 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΑΜΒΕΤΤΑ 4 – ΑΘΗΝΑ-10678 –ΤΗΛ. 210 3826627, FAX: 2103826928
Α.Φ.Μ. 999184257 Δ.Ο.Υ. Α’ Αθηνών
E-mail : pooeeelladas@gmail.com
Web site : //www.poo.gr
                                                            
                                                                      Αθήνα 05/11/2014
                                                                      Αρ.πρωτ. εξερχ.  6
Προς
τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά
τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη
τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη
την  Γ.Γ.Δ.Ε. κ. Αικ. Σαββαϊδου   Αριθ. Πρωτ.  0009128/05-11-2014
την  Κοινοβουλευτική ομάδα  της Νέας Δημοκρατίας
την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ
την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων
την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ
την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ
την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Βουλευτών


ΘΕΜΑ: « Προβληματισμοί  επί του νομοσχεδίου για τα  Ελληνικά Λογιστικά  
                 Πρότυπα»

    Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης  του νομοσχεδίου σχετικά με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ( Ε.Λ.Π.),  ολόκληρη η λογιστική κοινότητα εξακολουθεί να  είναι ανάστατη  και έκπληκτη με  την προχειρότητα που αντιμετωπίζει η το Υπουργείο Οικονομικών  και η διοίκηση  τις επιχειρήσεις και κυρίως  τους Οικονομολόγους Λογιστές Φοροτεχνικούς , οι οποίοι θα πρέπει άμεσα  να  εφαρμόσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου στην πράξη.
  Με το νομοσχέδιο  επιχειρείται να δημιουργηθεί σύγχυση στην «αγορά» , γιατί εμπεριέχει διατάξεις για την κατάργηση του ΚΦΑΣ  και διατάξεις για την εφαρμογή των Ε.Λ.Π.
  Η κατάργηση του ΚΦΑΣ θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση , αρκεί   οι κανόνες  να είναι ξεκάθαροι  και να μην  επακολουθήσουν  πλήθος διατάξεων και αποφάσεων της διοίκησης  όπως αυτές που αναφέρονται στον σημερινό ΚΦΑΣ καθώς και πλήθος άλλων διατάξεων που αναφέρονται στον προηγούμενο ΚΒΣ, γιατί αν ισχύσουν  και όλες αυτές οι διατάξεις , επί της ουσίας το αποτέλεσμα  θα είναι χειρότερο των διατάξεων που ισχύουν σήμερα..
  Θα πρέπει επί της ουσίας να αναφερθεί ξεκάθαρα  στο νομοσχέδιο ότι καταργούνται και όλες οι διατάξεις που εκδόθηκαν με βάση τον  ΚΦΑΣ και τον ΚΒΣ.  Δεν θα πρέπει δηλαδή το 2015 να γίνεται παραπομπή σε υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους που εκδόθηκαν το 1980 και στηρίζονταν προφανώς σε άλλα δεδομένα και να τις επικαλείται η φορολογική διοίκηση!!  Πρέπει να τεθούν νέοι κανόνες εξ αρχής.
  Η εφαρμογή των Ε.Λ.Π.  είναι μια  ελληνική πατέντα  αμφιβόλου χρησιμότητας.
  Η Οδηγία 2013/34/ΕΕ που επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση  δεν προβλέπει την υποχρεωτική εφαρμογή κανόνων των Δ.Λ.Π. και από τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις, ούτε την κατάργηση του Ενιαίου  Λογιστικού Σχεδίου και της Ελληνικής Λογιστικής Τυποποίησης.
  Επί της ουσίας επιχειρείται να εφαρμοστεί  σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις μια  παραποιημένη μορφή των  Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Δ.Λ.Π.) ,  με παράδοξο , ανορθόδοξο και ανούσιο τρόπο . Οι νέοι  αυτοί κανόνες της αγοράς,  επιβάλλεται να εφαρμοστούν από όλους τους εμπλεκόμενους ,  χωρίς να εξετάσουν τις συνέπειες και  το κόστος της όλης εφαρμογής των Ε.Λ.Π.   Ένα  είναι σίγουρο όμως , ότι θα απαιτηθούν πάρα πολλές εργατοώρες  για το «στήσιμο» και πάρα πολλές εργατοώρες  για την εφαρμογή  των διατάξεων του νομοσχεδίου.
   Η εφαρμογή των Ε.Λ.Π.  αφορά  πάρα πολλές επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και προφανώς  θα αυξήσει δυσανάλογα και  υπέρμετρα το κόστος υποστήριξης , ιδιαίτερα των  Α.Ε. , Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. με μικρό τζίρο.
    Ειλικρινά δεν μπορούμε να αντιληφτούμε  τι είναι αυτό το τόσο επείγον  που θα πρέπει να εφαρμοστεί  άμεσα εντός ενός  μηνός , δεδομένου ότι  έχει παρέλθει ένα ολόκληρο έτος  ( Νοέμβριος  2013)  από τότε που το  προσχέδιο  δόθηκε στην δημοσιότητα. Γιατί δεν ψηφίστηκε έγκαιρα  ώστε να προετοιμαστούν σε επαρκή χρόνο,  όλοι οι εμπλεκόμενοι  φορείς με την εφαρμογή των Ε.Λ.Π.?  Σε τι εξυπηρετεί αυτή η βιασύνη?
  Ένα τέτοιο εγχείρημα που θα θέτει νέους κανόνες στην λειτουργία της «αγοράς» και θα αλλάξει την δομή και την οργάνωση των επιχειρήσεων , θα έπρεπε να προκύψει μέσα από ένα πολύμηνο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και  με ουσιαστική παρέμβαση και  να μην είναι αναγκασμένοι  τα μέλη της επιτροπής να λάβουν αποφάσεις   μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια  που θα έπρεπε να ολοκληρώσει το έργο της η επιτροπή.
    Η εφαρμογή στην πράξη των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων , σημαίνει ότι άμεσα , από 01/01/2015  καταργείται ο ΚΦΑΣ  και εφαρμόζονται οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Άραγε θα είναι έτοιμη η διοίκηση εντός του Δεκεμβρίου 2014 να εκδώσει  όλες τις διευκρινιστικές εγκύκλιους  . Τι θα γίνει με τις εγκυκλίους  που αναφέρονται στον σημερινό ΚΦΑΣ και  με τις εγκυκλίους που αναφέρονται  στον  προηγούμενο ΚΒΣ? Θα ισχύουν ή όχι. Και αν θα ισχύουν γιατί  να αλλάξει ο  σημερινός ΚΦΑΣ , για να απλουστεύσει ή για να δυσχεράνει  την σημερινή κατάσταση?
  Η διοίκηση θα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει μια σειρά  ενημερωτικών σεμιναρίων για το προσωπικό των Δ.Ο.Υ. , εντος   των προσεχών ημερών?
  Αναρωτήθηκε κανείς,  πόσος χρόνος απαιτείται προκειμένου όλοι οι   Οικονομολόγοι  Λογιστές Φοροτεχνικοί  να ολοκληρώσουν  μια σειρά από ενημερωτικά σεμινάρια προκειμένου  να εφαρμόσουν  τις  νέες  διατάξεις?
   Η εφαρμογή στην πράξη των Ε.Λ.Π. αναγκάζει τις επιχειρήσεις να αλλάξουν  άμεσα  το υφιστάμενο Ελληνικό Λογιστικό Σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται επιτυχώς από το 1981. Παρότι αναφέρεται ότι η εφαρμογή  του νέου λογιστικού σχεδίου είναι προαιρετική για το έτος 2015 , στην πράξη όμως θα αναγκαστούν  όλες οι επιχειρήσεις  να αλλάξουν όλοι την οργάνωση των λογιστηρίων  και να εφαρμόσουν τα Ε.Λ.Π. άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση , θα απαιτηθεί πολλαπλάσιος χρόνος  για την προσαρμογή κατά την διάρκεια της χρήσης, δεδομένου ότι οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2015 θα πρέπει να συνταθούν   σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π. και να αντληθούν στοιχεία από  τους λογαριασμούς του νέου λογιστικού σχεδίου.
  Η αναφερόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου , για την επιμέτρηση των περιουσιακών στοιχείων  και των υποχρεώσεων στην  εύλογη αξία , όρος που έχει αντιγραφεί από τα Δ.Λ.Π., θα κλονίσει την αξιοπιστία  των στοιχείων της κάθε επιχείρησης  και αναρωτούμε  σε τι θα εξυπηρετήσουν , όταν  τις αποτιμήσεις αυτές δεν τις αποδέχεται ούτε η φορολογική διοίκηση αλλά ούτε και οι τράπεζες.
   Είναι γνωστό επίσης ότι όλες αυτές οι μεταβολές στην οργάνωση των λογιστηρίων,  σημαίνουν ότι οι εταιρίες μηχανογράφησης  θα πρέπει να προσαρμόσουν τα λογισμικά προγράμματα  στα νέα  δεδομένα . Θα πρέπει να αλλάξουν και όλη την δομή των E.R.P  δεδομένου ότι δεν θα  μπορούν  να δημιουργηθούν νέοι λογαριασμοί , γιατί  όλοι οι κωδικοί είναι καλυμμένοι από το υφιστάμενο λογιστικό σχέδιο και  επιπλέον να αποκλείσουν τις προηγούμενες χρήσεις  και  έτσι  να χαθεί η συγκρισιμότητα των οικονομικών στοιχείων της κάθε εταιρίας. Εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι μπορούν  όλες αυτές οι καταστάσεις  να συνταχθούν χειρόγραφα!!!.
   Θεωρούμε ότι η άμεση και επιτακτική εφαρμογή των Ε.Λ.Π.  από 01/01/2015 μόνο προβλήματα  και στρεβλώσεις θα επιφέρει στην «αγορά»  , παρά θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις.
   Ζητάμε  να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή προς ψήφιση ,να  δοθεί επαρκής χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σε κάθε περίπτωση να παραταθεί η οποιαδήποτε  εφαρμογή του μετά από ένα έτος.
   Τέλος θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι   δεν μπορεί το υπουργείο οικονομικών και η διοίκηση,  κάθε φορά να παραβλέπει τους  Οικονομολόγους  Λογιστές Φοροτεχνικούς  και να δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής τους , ζητώντας τους  να εφαρμόσουν  άμεσα    διατάξεις  που αλλάζουν δομικά την καθημερινότητα στην εργασία τους.
Με Τιμή,

        Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γ. Γραμματέας
Κούκουνας Κωνσταντίνος                                                     Λογοθέτης Δημήτρης

Δείτε επίσης τις σχετικές σελίδες...
 Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go 
 
 Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go   Go 
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα  Κορυφή σελίδας

Είσοδος Μελών

Χρήστης
Κωδικός

Εγγραφή Μελών

Δοκιμάστε δωρεάν τις υπηρεσίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικονομολόγων

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα μας, δώστε ένα email

Economist LawBank

Live αναζήτηση νομοθετικών διατάξεων. Δώστε στo πεδίo τον κωδικό του ΝΟΜΟΥ/ΠΟΛ. Το μέγεθος της λίστας θα προσαρμοστεί αυτόματα. Το πεδίο αναγνωρίζει μόνο αριθμούς.

ΝΟΜΟΣ/ΠΟΛ

 Δώστε αριθμό ΝΟΜΟΥ/ΠΟΛ

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

  Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! Level Triple-A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0